Pengeplanter koster ikke penger

Pilea_slider

pilea_avleggere copyDu kjenner den kanskje som Parasollpilea, kinesisk pengeplante, elefantøre eller misjonærplante? Pilea Peperomioides lyder det latinske navnet, og den har lenge vært noe av det hotteste du kan ha i hus. Men jeg blir litt lei meg opp i det hele. Ikke fordi den har blitt en hipsterplante for det er jo bare gøy, men jeg fikk noe å tenke på da jeg oppdaget at planten var kommet for salg i blomsterbutikkene. Jeg som var så glad i historien om Pileaplanten og hvordan den har utviklet seg til å bli en ekte klassiker i nordiske hjem.

Hmm…

En ny delingsøkonomi er i ferd med å prege livet i byene. Folk elsker å bo i andres leiligheter på ferie, kjører Uber i stedenfor taxi. Flere melder seg inn i bilkollektiver, kooperativer og deltar på klesbyttemarkeder. Og midt oppi dette oppdager jeg at misjonærplanten -selve symbolet på delekultur, plutselig skal kjøpes for penger etter å ha vært gratis i over 70 år! Makan til tullball!

En ekte misjonærplante
Det hele startet med at den norske misjonæren Agnar Espegren i 1946, hadde med seg noen planter hjem etter et opphold i Kina. Dette var ei tid da verden var mye større. Før internett, scharterturer og sosiale medier. Tenk så eksotisk og spennende det måtte være å få en avlegger av Espegrens kinesiske plante. Den spredde seg fort og trivdes som potteplante. Den overlevde til og med mørketiden i nordnorske stuer. Og best av alt; den var vanskelig å drepe og så inderlig lett å dele!

Planter som forbruksvare
Hva slags verdi har denne pengeplanten nå som den bæres hjem i en pose fra Floriss eller Plantasjen? Nå har den ingen fin historie med seg lenger, slik som avleggerne en gang hadde, enten de var arvet, stjålet eller fått. Jeg tviler ikke på at det er et marked for å selge dem, for det er nok av folk der ute som ikke gidder å vente på en avlegger vokse. – Dessuten kan den jo gå av moten før den blir stor og flott, slik man den pryder bildene i interiørmagasinene. Jeg har også forståelse for at blomsterbutikkene vil tjene penger på trendplantene, men har lite til overs for bruk og kast mentaliteten.

Jeg har tro på det å senke tempoet, og se ting vokse. Og så er jeg skikkelig tilhenger av det å omgi seg med ting lenge nok til at de blir en del av deg. Det handler om å finne sin egen stil enten det gjelder interiør, hage eller garderobe. Det handler om å erfare og erverve kunnskap om hvordan man lever med tingene man liker og lære å ta vare på dem. Selv er jeg overbevist om at lykken finnes der jeg kan stikke fingeren i jorda, og de fineste tingene jeg eier har også en historie med seg og varer forhåpentligvis i generasjoner mens nye trender kommer og går.

Pilea_kvadratisk

En sosial bonus
IMAG1316De fleste kjenner nok noen som allerede har en misjonærplante, så da er det bare å spørre om å få en avlegger, men husk at du ikke må takke (man takker visst ikke for avleggere)!
På denne måten får du gleden av å dyrke frem planten din selv, samtidig som du viderefører historien om Espegrens kinesiske morplante. Dessuten får du en sosial bonus, med tanken på hvordan plantens forfedre har skiftet eiere og spredd seg fra bygd til by, mellom gammel og ung, fra kristen til hedning og på tvers av hudfarger og landegrenser. -En standhaftig kineser som har klamret seg fast gjennom 70 år. På en reise fra å være sjelden og eksotisk til gammel klassiker, for så å gjenoppstå som hipsterkul.

Hvis du allerede har en Misjonærplante som trives, vil du fort se at det kommer masse fine miniplanter som rotskudd eller som sideskudd på stammen. Da er det bare å lirke løs avleggerne fra morplanten å sette dem rett i ny jord. Så lenge jorden er litt fuktig utvikler den raskt en ny rot.

Akkurat nå har jeg tre små avleggere som jeg gjerne gir bort. Hvis du har mulighet for å hente den i Oslo og ønsker deg en avlegger er det bare å gå inn her på Livskiten sin facebookside og legge igjen en hyggelig kommentar under lenken til dette innlegget.