Høsting av korianderfrø

koriander_slider

Koriander er en populær urt her i huset og da er det ekstra hyggelig å kunne dyrke planten i egen kjøkkenhage. Koriander er en blomstrende bladgrønnsak som er nyttig i flere stadier av vekstperioden. Her brukes først og fremst blader og stilker i salsa, ceviche og supper. Etterhvert som plantene begynner å blomstre blir bladene litt beske på smak, men blomstene er fine å bruke som smakstilsetning og garnityr i salater eller på brødskiva. Blomsterskjermene utvikler seg etterhvert til små grønne frø som må være helt modne før de kan høstes. -De er klare først når stilker og frø ser brune og tørre ut.

I asiatisk kjøkken er det også tradisjon for å bruke korianderroten, men her hos meg blir røttene altfor små til å få noe særlig mat ut av dem.

skjermbilde-2016-09-21-kl-12-00-30Dyrketips
Når man skal dyrke koriander er det lurt å bestemme seg på forhånd,for hvilke deler av plantene man vil høste. Dette kan du styre ved å så på riktig tidspunkt og hvordan du steller plantene gjennom sesongen. For å få god avling av grønne blader bør man så frøene direkte på voksestedet, sånn at de får utvikle seg i ro og fred. Hvis du i tillegg klipper plantene litt innimellom får de flere blader som du kan spise. Hvis man velger å potte om eller prikle småplanter har planterøttene lett for å bli stresset og da går de fortere i blomst. når plantene begynner blomstringen kaller vi det stokkløping. For grønnsaksplanter vil vi stort sett unngå at dette skjer for tidlig, sånn at vi får mest ut av avlingen. Men hvis det er frø man ønsker å høste, er det jo bra med tidlig stokkløping sånn at frøene får tid til å bli modne.

I år prøvde jeg å få i både pose og sekk. Jeg valgte derfor å så frøene i flere omganger sånn at sesongen for blader skulle vare lenger. I tillegg priklet jeg en urtepotte fra matbutikken og plantet ut, sånn at vi også kunne få tidlig blomstring og frøskurd før høstkulden setter inn.

imag2576For å kunne høste frøene kan man ikke plukke alle blomstene, men jeg ble fristet til å knipe av noen blomsterskjermer, da jeg laget sylteagurker av musemeloner. Resten har fått stå i fred, så nå har vi fått massevis av korianderfrø, som snart er klare for innhøsting. Jeg pleier å ta noen frø til side hvert år, som jeg lagrer i en liten papirpose. Så har vi frø til neste års kjøkkenhage. (Bildet under er fra frøsamlingen i 2014/15.)

froposerHvordan brukes frøene.

Flere har spurt meg hvordan jeg bruker korianderfrøene i matlagingen. Tradisjonelt brukes støtt korianderfrø i både arabisk og indisk mat, og jeg syns smaken passer både til kjøtt og til søtt. Jeg pleier å starte med å riste frøene lett i panna før jeg slenger dem i morteren. Dette lokker frem litt ekstra smak og aroma. Her i huset liker vi å bruke krydderet i både curry og hjemmelagde kjøttboller. Og så er det en helt nødvendig ingrediens i gulrotsuppe med ingefær, og i lun marokkansk gulrotsalat. Det passer så godt sammen med den søte gulrotsmaken! Og så er det godt i mangochutney og marinader til lammekjøtt og indiske gryter.

Jeg har også hørt at det skal være godt med koriander i pepperkaker, så det skal jeg jammen teste til jul!