Jordskokkchips med havsalt

jordskokkchips_slider2

Så var det tid for høsting av jordskokkene. Det var første gang med jordskokker på taket. Det har vært gøy å dyrke disse høyreiste blomsterplantene som er i slekt med både solsikken og prestekragen. De gule blomsterkurvene ligner på prestekragen og i likhet med solsikkene, strekker de seg høyt mot himmels. De dyrkes først og fremts for å høste rotknollene, men planten er fine og har gitt oss mye glede gjennom sesongen. Det er jo fantastisk å se hvor fort plantene vokser seg store, og blomstene lyser opp i grønnsakshagen. Det har til og med blitt noen buketter til glede på spisebordet.

jordskokkblomsterNå er blomstringen forlengst over. Men jordskokksesongen er lang. -Så lenge det ikke er tele i bakken, kan man fint høste av de hvite rotknollene, og hvis man ikke rekker å spise alle nå, kan man la dem ligge i jorden til det blir vår.

Mat av Jordskokker
De fleste tenker på suppe når jordskokkene skal fortæres, og det smaker jo fantastisk godt! Men det finnes også andre spennende ting å lage av dem. Jordskokkpuré er godt tilbehør til både fisk og vilt, eller man kan finsnitte eller rive knollene og spise som råkost.

Men det aller beste man kan lage av jordskokker er hjemmelagede salte chips.

Enkel oppskrift på knasende gode Jordskokkchips

Til 100 gram chips trenger man:
2-3 store jordskokker
3 ss. vann
4 ss. olivenolje extra virgin
Havsalt
skiver_kvadratisk dyppe-i-olje_kvadratisk-copy

Fremgangsmåte
skyll og børst jordskokkene rene for jord.
La skallet være på, og skjær knollene i tynne skiver
Rør sammen vann og olje.
Dypp jordskokkskivene i oljeblandingen og legge dem på et stekebrett kledd med bakepapir.
Strø over litt havsalt og stek chipsene i 50-60 min. på 120 grader.
Legg de gyldenbrune chipsene utover litt tørkepapir for å renne av.
De sprø chipsene kan spises som snacks eller serveres som tilbehør til middagen.