Te av sitronblader

sitronte_slider

De lukter helt fantastisk og jeg kjenner en barnslig glede over å sitte med en kopp te som er høstet rett fra sitrontreet i stua. Man trenger ikke et oransjeri for å ha sitrustrær. De eviggrønne plantene egner seg også godt som stueplanter hvis du har bra lysforhold hjemme. De tre plantene våre har vi dyrket frem fra steiner fra en sitron fra matbutikken. De er bare 3 år gamle og det forventes ingen blomstring før plantene nermer seg fem års alder. Så kanskje til neste år? Men vi må ikke ha altfor store forhåpninger, for det sies at sitrusfrukter som er dyrket her til lands har lett for å bli tørre og beske. Men tenk så fint å se gule frukter på et tre som man har dyrket frem selv! Det hadde jo vært morro.

Sitronblader i matlagingen
Sitron er mye brukt i matlagingen her, men det ikke så mange vet er at sitronbladene også er veldig gode på smak. Jeg har ikke prøvd dette selv, men både i Italia og Australia er det vanlig å rulle kjøtt eller sjømat inn i sitronblader før man legger det på grillen.

I går flyttet sitrontrærne våre inn igjen etter en lang sommer på takterrassen. Da jeg dusjet dem fjernet jeg en del blader, som jeg tok vare på for å koke te. Det ble supergodt!

imag2732 imag2705 imag2721

Hvordan koke te av sitronblader
Det er enkelt å lage te av bladene og det smaker så godt nå om høsten. Jeg drikker helst teen i store kopper med en god dæsj med honning oppi.

-Kok opp vann i en kjele, og ha i en neve rene sitronblader
-Kok bladene i ett minutt før du skrur ned varmen.
-La bladene småkoke under lokk i 10-12 min. -rør om av og til.
-Avkjøl teen og sil bladene av.
-Teen skal ha en lys gulgrønn farge.
-Teen kan drikkes varm eller kald.
-Hvis den blir veldig sterk kan du smake den til med litt mer vann.

Hjemmedyrket og uten sprøytemidler
Mens jeg drakk teen kom jeg over denne saken på NRK nett om at Bama nå trekker tilbake Lime fra Brazil, etter at mattilsynet har funnet rester av plantevernmidler over grenseverdiene for hva som er lov i Norge. Da slo det meg at de fleste sitrusbladen i verden slett ikke kan brukes til te eller matlaging på grunn av all bruken av sprøytemidler. De fleste trærne dyrkes jo først og fremst for å få store avlinger av frukt, og da blir nytteverdien av bladene nedprioritert og glemt.

God tehøst fra Livskiten!


Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg bekjemper spinnmidd på sitronplantene.