Januar

Livskiten starter det nye året med førkultivering av pepperfrukter som chili, jalapeno, habanero og paprika. Hvis du sår allerede nå i januar kan blomstringen komme allerede i april, og sesongen varer gjennom hele våren og sommeren.

Tips for å lykkes
Godt med lys, varme og fuktighet er det som skal til for å lykkes med spiring av frø fra pepperfrukter.

IMAG2697Jeg har god erfaring med å så frø fra vanlig paprika, snackpaprika og rød chili som man kjøper i matbutikken. Men så er det jo gøy å ha noen flere sorter til ulike bruksområder. Det finnes så mange ulike varianter å velge mellom, og mange av pepperfruktene er fine og fargerike. Så man kan fort bli fristet til å velge de mest dekorative og glemme å tenke på styrke og bruksområde når man skaffer seg frø. I år prøver vi å være rasjonelle og dyrke mest av de sortene som vi har bruk for i matlagingen, så denne sesongen blir det jalapeno, habanero, rød chili, snackpaprika og vanlig paprika hos oss.

Mange anbefaler å så direkte i store potter for at ikke planterøttene skal bli stresset av omplantingen. Selv liker jeg å kunne følge med på utviklingen av røttene for å se hvilke planter som er sunne og vil klare seg best.
Denne gangen valgte jeg å så i små firkantede plastpotter. Disse holder bedre på fuktigeheten enn papirpottene og kan brukes flere ganger. Dessuten gir hjørnene i potta litt motstand til røttene sånn at de ikke bare vokser i ring.

Fremgangsmåte
Pottene fylles med såjord som fuktes godt og så er det bare å trykke frøene forsiktig ned i overflaten slik at de akkurat får litt lys.

For å gi frøene et fuktig klima bør pottene settes i minidrivhus eller dekkes til med plast som man stikker noen pustehull i.

Det er viktig å følge med på spiringen hver dag og passe på at jorden holdes jevnt fuktig. Jeg liker å bruke sprayflaske når jeg vanner disse små, så unngår jeg å drukne dem helt.

Akkurat som oss mennesker blir plantene stresset og gretne hvis de ikke får det de trenger av næring, dagslys og hvile.

Frøene skal ha det godt og varmt for å kunne spire (20-25 grader). Hos oss funker stuevinduet fint, der det kommer varme fra radiatoren og masse dagslys inn.

Når spirene har kommet et stykke på vei flyttes de inn på arbeidsrommet hvor det er litt kjøligere (18-20 grader). Her settes de under kunstig vekstlys som er tidsinnstilt slik at det slukkes om natten.

Paprika og chili er ganske enkelt å dyrke i krukker på balkongen. Har man bittelitt tålmodighet, litt grønne fingre og masse tilgang på sollys, så er det stor sjanse for å lykkes. Siden dette er planter som trenger litt lengre vekstsesong enn vi har i norden må vi tjuvstarte innendørs. Det kommer an på værforholdene der du bor om de kan stå ute. Vi bor i Oslo, og her går det fint å ha krukkene på takterassen hele sommeren.

chillifroÅrshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter og når det forventes å få høsting. Denne posten blir den første i sirkelen. Dette årshjulet vil etterhvert vises som en egen slider øverst i sidepanelet sånn at man kan velge etter måned når man skal lese dyrkingstips.

Se flere poster i årshjulet:

Forkultivering i februar

1 Comment

  1. […] Så i januar […]

Comments are closed.