Forkultivering

slider_februar copy

Februar 2017 glir straks over i mars. I vinduskarmene står andre runde med frøsådd til forkultivering. Nå er det tomater, dill, bukkehornskløver, purreløk, physalis, stangselleri og cantaloupe melon som spirer.

Særlig tomater, meloner og physalis er planter som trenger god tid inne i varmen for å utvikle seg ordentlig. Men ikke fortvil om du ikke har kommet i gang enda. Det går helt fint å så disse i mars-april også. Og purre, bukkehornskløver og dill kan fint sås direkte ute i mai-juni. Grunnen til at jeg begynner forkultiveringen så tidlig er for å oppnå tidligere blomstring og lengre periode med avling av grønnsaker og urter. Tomater som er sådd inne i april rekker fint å bli modne før høsten kommer.

Nårtid det er lurt å starte førkultiveringen avhenger også av hvor i landet man bor, og om du har drivhus eller ikke, for det er slett ikke alle plantesorter som tåler å stå utendørs i vårt klima. Cantaloupe melonene for eksempel, skal i år få stå i stuevinduet gjennom hele sesongen, etter fjorårets mislykka forsøk på å ha dem utendørs.

Et generelt råd er å lese bakpå frøposene når man skal velge frøsort. Frøpodusentene har stort sett gode anbefalinger når det gjelder såtid, sådybde og hvilken klimasone plantene krever for å utvikle seg ordetlig. Noen sorter tomater for eksempel, trives best i drivhus mens andre er mer hardføre og kan fint stå ute. Siden takterassen vår er utsatt for en del vær og vind velger vi bare tomatsorter som er avlet for å vokse på friland.

Nyttige erfaringer fra i fjor
Denne gangen bestemte jeg meg for å prøve forkultivering av purre og dill etter fjorårets spinkle forsøk med direktesådd ute. Her erfarte vi at ting ikke alltid funker selv om man følger rådene bakpå frøposen. Både dill og purre ble sådd direkte på friland etter produsentens anbefaling. Det ble ingen dillblomst i fjorårets sylteagurker, for dillen vokste altfor tregt.

Når det gjelder purreløken, så tok det en evighet fra sådd til spiring. Purrefrøene var rett og slett glemt da spirene tittet opp, og jeg lurte fælt på hva det var slags stusselig ugress som kom opp mellom gulrøttene. Heldigvis hadde jeg tegnet et kart over hva jeg hadde sådd i pallekarmene og fant ut av det etter en titt i plantedagboka. Etter topping og ganske mye stell kunne vi høste av resultatet. Det var de tynneste purreløkene jeg hadde sett. De minste var som en blyant i tykkelse.

purre

Nå har jeg sådd purrefrø fra samme frøpakke som i fjor, men de brukte bare fire-fem dager på å spire inne i minidrivhuset. Kan det hende at jeg har vært altfor ivrig og at denne februarsådden er for tidlig? Dette blir spennende!

Årshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter og når det forventes å få høsting. Denne posten er den andre i sirkelen. Dette årshjulet vil etterhvert vises som en egen slider øverst i sidepanelet sånn at man kan velge etter måned når man skal lese dyrkingstips.

Så i januar
Mars

1 Comment

  1. […] Førkultivering i februar […]

Comments are closed.