Praktiske selvvanningspotter DIY

selvvanningspotter_upcycle_slider

Mars måned er tid for prikling og omplanting av tomater og pepperplanter.

Jeg tar alltid vare på store og små plastbegere som har inneholdt cherrytomater, gulrøtter, blåbær eller druer. I utgangspunktet er jeg motstander av all plastemballasje i matbutikkene. og liker best å kunne plukke frukten selv, på butikken som i naturen. Men noen typer emballasje er fine å gjenbruke som praktiske minidrivhus, så blir de ihverfall til nytte noen ganger til før de går til plastgjenvinning.

I januar sådde vi pepperplantene; paprika, snackpaprika, jalapeno, habanero og chili. Av erfaring så blir det mye å passe på med vanning med så mye til forkultivering. -Derfor liker jeg å lage selvvanningspotter. Jeg hadde en del tomatbeger i to ulike størrelser. De har samme diameter i åpningen, sånn at de små begerne passer perfekt oppi de store.

Jeg laget fire hull i bunnen på de minste, for så å trekke hyssing gjennom som skal hjelpe planten å trekke opp vann fra det store begeret. Denne gangen brukte jeg bomullshyssing men man kan like gjerne bruke ullgarn. Når tråden var på plass hadde jeg jord oppi, og så var det klart for å plante. På denne måten unngår man både overvanning og uttørking. Når spirene er små kan man ha på lokket, og så funker potten som et lite drivhus.

IMAG4503

IMAG4504

IMAG4507

IMAG4510

IMAG4513

IMAG4518
Prikling av spirer
Når mange frø spirer sammen i ei potte, vil det etter noen ukers vekst, naturligvis komme mange røtter som etterhvert vikler seg litt sammen i jorda. Når man prikler plukkes hver enkelt spire forsiktig fra hverandre sånn at de kan plantes over i egne potter. Med undervanningspotter kan spirene forsyne seg med det vannet de trenger, og de vil klare seg selv når du drar på påskeferie.

Årshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter og når det forventes å få høsting. Denne posten er den tredje i sirkelen. Dette årshjulet vil etterhvert vises som en egen slider øverst i sidepanelet sånn at man kan velge etter måned når man skal lese dyrkingstips.

Se flere poster i årshjulet:
januar«>Januar
Februar