April er ikke den travleste måneden for oss som har kjøkkenhage. Men det er småplanter som må prikles, pepperplanter som skal toppes, og enda mange flere frø som skal i jorda. Litt avhengig av hvor du bor i landet, så kan dette være ei fin tid å begynne å stelle litt med plantene som har overvintret ute.
Påskejordskokker
Hvis du fortsatt har jordskokker igjen fra i fjor, er det på tide å grave fram delikatessene nå som det begynner å bli varmere. Jordskokkene er like gode etter en vinter i jorda og det kan være greit å ta dem opp før de begynner å spire igjen. Det er så genialt at man kan spare disse godbitene til våren, nå som vi har så lite annet sesongbasert å velge mellom.
Vi gravde opp et kilo jordskokker i påsken. De minste knollene ble til nye setteskokker, og så ble resten servert som deilig suppe med jordskokkchips på påskeaften.
Forkultivering av squash
En annen grønnsak som vi liker å dyrke selv er squash. Nyhøstet sommersquash smaker så mye bedre enn de man kjøper i butikken. Det finnes mange varianter av farger og fasonger, som er både dekorative og artige å ha i hagen. Men dette er planter som krever sin plass, så pass på at ikke squashplantene tar over hele balkongen din!
Jeg regner ca. 6 uker fra såing til utplanting, så hvis du sår squashfrø, inne nå i april, blir plantene klare for utplanting i begynnelsen av juni.
Nå har jeg sådd tre typer sommersquash; grønne, gule og en type hvit muslingsquash. (Bildet er fra i fjor og den lille knerten til høyre i bildet er en musemelon)
Frøene trenger å ha det ganske varmt for å spire, så jeg pleier å sette pottene i minidrivhus i stua, og så putter jeg tre frø i hver potte, i tilfelle noen av dem ikke har tenkt å spire.
Men det er ingen grunn til å tjuvstarte for disse plantene vokser veldig fort. Og det går fint an å vente med å så dem til i begynnelsen av mai.
Såing av gulrøtter og bondebønner
april er også tid for å begynne litt ute med forberedelser av kasser og bed. Jordbærplanter tynnes og renses for tørre blader, og restene etter fjorårets ettårige planter ristes fri for jord og kastes.
Noen frø kan faktisk såes direkte ut med en gang det er frostfritt i jorda. Begynner man tidlig med å så gulrøtter og bondebønner rekker man å så og høste flere ganger gjennom sesongen. Med en liten husholdning er det ingen grunn til at alt skal bli spiseklart samtidig.
Den siste runden med gulrøtter venter vi med å ta opp av jorda til sent utpå høsten, og disse blir lagt til lagring i kjøleskapet for vinteren. Dette er fordi gulrøtter som høstes i varmt vær ikke blir særlig lagringsdyktige.
4. april spiste vi de to siste gulrøttene fra fjorårets avling. Fortsatt sprø og smakfulle!
Så inne i April
Agurker
Jungelagurker
Squash
persille
gressløk
Oregano
basilikum
tagetes
Kålplanter
salat
Under vekstduk utendørs kan man også så reddiker, mangoldsalat og spinat i april.
Årshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter og når det forventes å få høsting. Denne posten er den fjerde i sirkelen. Trykk på bildene i karusellen under for å se flere innlegg fra årshjulet.