Beskjæring av Moringa tre

slider_moringa

IMAG4534Et vanskjøttet tre
Jeg hadde ingen erfaring med eksotiske Moringa Oleifera da jeg fikk en liten plante på et plantebyttemarked i fjor. Det viste seg å være en ganske hardfør type, for det har holdt seg grønt til tross for ganske lite lys og minimalt med stell i vinter. I vår oppdaget jeg at treet hadde vokst seg til en lang pjuskete sak, med en livsgnist som bare viste seg i toppen. Den tynne stammen måtte gi etter for den tunge toppen som hang på snei.

I utgangspunktet er dette en art som kan bli opp mot ni meter høy når det vokser i tropiske strøk, men i en liten leilighet er det ønskelig med et mer kompakt tre.

Mirakeltreet under kniven
Jeg er verken en helsefreak eller spesielt interessert i det alternative, men jeg ble ganske imponert da jeg begynte å lese om moringatreets helsebringende egenskaper. Treet er proppfullt av antioksidanter, A, B og C vitaminer og mineraler som magnesium, sink og jern. Og flere steder blir det omtalt som supermat, og et mirakeltre. Jeg blir alltid litt skeptisk når slik informasjon kommer fra folk som har gjort business av gammel naturmedisin og selger trær i pulver- og i kapselform, som de hevder kan gjøre underverker. Etter å ha lest litt her og der, fant jeg denne artikkelen som nyanserer bildet litt.

Jeg visste lite om alt dette før jeg fikk treet. jeg bare falt for dets karakter der det sto med sine fine runde blader, og så ble det mitt. I et land med alt vi trenger av matvarer, trenger vi ikke ekstra næring i pulverform. For meg er det bare en hyggelig bonus at jeg kan spise og lage meg te fra pottene i vinduskarmen, som i tillegg smaker godt!

IMAG4535 IMAG4536 IMAG4536 IMAG5122

For en måned siden bestemte jeg meg for å skjære treet helt tilbake i et forsøk på å få en tettere og kraftigere plante. Jeg brukte en skarp kniv og kuttet det like ovenfor der det første bladparet hadde vært. Det føltes drastisk å gjøre det. For det ligner ikke mye på et mirakeltre når alt som stikker opp fra jorda er en liten stilk uten blader!

Men så inderlig glad jeg blir når sånne skumle triks funker som det skal! Etter halvannen uke begynte det å komme nye toppskudd, og nå har det lille treet blitt grønt og frodig igjen. Så nå tøffer jeg meg, og har bestemt meg for å snauklippe det enda en gang når det har vokst seg litt større. Se så fint det ble!

IMAG5121