Topping av paprika- og chiliplanter

Etter noen år med dyrking av chili og andre pepperfrukter har vi testet både å beskjære planter og la dem vokse fritt. Det er forskjell på sortene, og jeg har funnet ut at det lønner seg å toppe de pepperplantene som har en opprett vekstform. Mens de mere buskete sortene fint kan få vokse som de vil.

Hvorfor denne beskjæringen?
Det virker litt unaturlig å kutte toppen av plantene. Men hvis man ønsker mest mulig avling på hver plante kan det være lurt. Toppingen stopper veksten i høyden og stimulere heller til mer energi nedenfra. Plantene bli tettere og får flere greiner som kan sette blomster. Plantene vil også få kraftigere stamme som gjør dem i stand til å stå støtt i vær og vind, og tåle vekten av masse frukter.

Hvis du skal toppe plantene dine er det best å gjøre dette før det kommer blomsterknopper. Jeg pleier å vente til frøplantene har fått ca. tre bladpar over frøbladene, men det går fint an å toppe planter som er større også.

2016-04-23 12.10.12Hygiene er viktig
Det virker skummelt å skulle skamfere de små plantene på denne måten. Men det er lite som kan gå galt hvis man bruker ei skarp og ren saks. Hygiene er viktig for å unngå at man sprer sykdommer eller lus fra andre planter når man klipper.

Det er opp til deg om du velger å klippe planten ned til litt over det neste pladparet under toppen, eller om du bare beskjærer toppskuddet slik at «bladrøttene» fortsatt står igjen der du kutter. (Se bildet til venstre) Jeg har hatt god erfaring med begge deler, men jeg syns kanskje at plantene blir finere med førstnevte metode.

Årets planter før og etter jeg toppa dem.
To av dem hadde allerede begynt å sette blomsterknopper.
IMAG5211 IMAG5218 IMAG5229

Plantene kan bli litt stressa av den røffe behandlingen, så det er lurt å skjerme dem for sterk sol rett etter beskjæringen og vente noen dager med eventuell omplanting.

2016-04-23 12.10.47Etterhvert vil du se at planten får to nye toppskudden og får en Y-formet vekstform. Noen velger også å toppe de nye toppene, men dette er ikke nødvendig for å få en god avling. Etter at toppen er fjernet trekker plantene oppmerksomheten bort fra å vokse i høyden, og det tar ikke lang tid før den begynner å buske seg til inne ved stammen. (På bildet over kan du se hvordan det poppet ut blader ved roten av hvert blad etter at jeg toppa fjorårets planter.)

Nå er det bare å håpe at plantene ikke angripes av lus, og at de blir buskete og fine.

2 Comment

  1. […] er nå flyttet til stuevinduet, hvor de får masse naturlig sollys. Pepperplantene som ble toppa for noen måneder siden, har busket seg fint og begynner å sette knopper. Nå har vi flyttet disse over i større potter […]

Comments are closed.