Ompotting og direktesådd ute

tomat_ompotting_slider

Frøplantene ble til småplanter og småplantene vokste ut av pottene sine. Plutselig kom våren og med ett ble det ganske så travelt å være urban bonde. Her kommer en liten oppdatering av årshjulet for mai måned.

Ompotting
Mange av plantene begynner å bli store, og da krever de mere lys, vann og næring. Agurk- og squashplantene som har stått under kunstig lys på planterommet er nå flyttet til stuevinduet, hvor de får masse naturlig sollys. Pepperplantene som ble toppa for en måned siden, har busket seg fint og begynner å sette knopper. Nå har vi flyttet disse over i større potter med næringsrik jord. Her valgte jeg potter med mulighet for undervanning på dype fat. Da unngår man fuktig overflate på jorda, noe som tiltrekker seg hærmygg. (Med så mange planter i hus er det vanskelig å unngå disse små blomsterfluene, men man trenger ikke å legge forholdene til rette for at de skal formere seg.)

Og så var det tomatplantene sin tur.
I går plantet jeg tomatene over i de endelige pottene sine. Dette er store sinkbøtter som rommer 10 liter. Jeg har boret hull fire cm. opp på fra bunnen på disse, for å drenere slik at røttene ikke skal risikere drukningsdøden når det regner mye. Med hull litt opp på siden i stedenfor under bøtta, er det mulig å sette dem inn på stuegulvet uten å ødelegge parketten. Det er enda en stund til de kan bo permanent ute. Bøttene fylles med lecakuler til rett oppunder der hullene er, og så pleier jeg å legge et lag med avispapir eller et stykke tekstil oppå, sånn at jorda ikke renner ned mellom lecakulene når man vanner.

IMAG5549Når tomatplantene pottes om gjelder det å sette rotklumpen så dypt ned i den nye potta at det kommer jord godt oppover stammen. Det vil komme nye røtter oppover og du vil få enda sterkere planter som står støtt i mot vær og vind på terassen.

Vi har flere sorter tomater. Noen blir høye og har en opprett vekstform mens andre er lave og mer buskete. Det er smart å støtte dem opp med bambuspinner i starten, og etterhvert vil noen av plantene trenge mer oppbinding på voksestedet. Etter noen dager i nye potter kan man begynne å venne plantene til å stå ute hvis været tillater det.

I starten setter jeg plantene et sted hvor det er skygge og uten for mye vind. Så flyttes de inn igjen om nettene i tilfelle det blir kaldt. Etterhvert kan de stå noen timer i solen, og etter noen dager med tilvenning kan plantenen tåle full sol uten å bli solbrent.

At tunge tomatplanter trenger å bindes opp litt ekstra var noe vi lærte i fjor, da et voldsomt regnskyll hadde piska dem helt flate mens vi var på fjelltur ei uke. Heldigvis var greinene like hele og vi fikk redda dem med masse hyssing mot en espaljer.

Direktesådd ute i bed og kasser.
Under følger en liste over det vi har sådd i mai. Det vil følges opp med lenker her, etterhvert som jeg skriver mer utfyllende om de ulike sortene. Det blir spesielt spennende å følge med på svartrota (også kalt skorsonerrot) som er en nykommer hos oss denne sesongen. Jeg håper den vil trives i en pallekarm med full sol. Og så har vi satset på flere sorter bønner i år, så her blir det mye å skrive om.

Sådd ute i mai
Bondebønner
Stangbønner
Buskbønner
Sukkererter
Mangoldsalat
Rødbeter
Gulbeter
Reddiker
Rosenkål
Agurkurt
Ringblomst
Svartrot (Denne kunne vært sådd tidligere)
Fløyelsblomst (Kan også forkultiveres i april for tidligere blomstring)

Sådd inne i mai
Blomkarse
Sommerfuglkarse

Årshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter, dyrketips underveis og når det forventes å få høsting. Denne posten er den femte i sirkelen. Trykk på bildene i karusellen under for å se flere innlegg fra årshjulet.

Januar
Livskiten starter det nye året med førkultivering av pepperfrukter som chili, jalapeno, habanero og paprika. Hvis du sår allerede nå i januar kan blomstringen komme allerede i april, og sesongen varer gjennom hele
Forkultivering
Februar 2017 glir straks over i mars. I vinduskarmene står andre runde med frøsådd til forkultivering. Nå er det tomater, dill, bukkehornskløver, purreløk, physalis, stangselleri og cantaloupe melon som
Praktiske selvvanningspotter DIY
Mars måned er tid for prikling og omplanting av tomater og pepperplanter.

Jeg tar alltid vare på store og små plastbegere som har inneholdt cherrytomater, gulrøtter, blåbær eller druer.
Aprilsyssel : jordskokkhøsting og såing av squashfrø
April er ikke den travleste måneden for oss som har kjøkkenhage. Men det er småplanter som må prikles, pepperplanter som skal toppes, og enda mange flere frø som skal
Ompotting og direktesådd ute
Frøplantene ble til småplanter og småplantene vokste ut av pottene sine. Plutselig kom våren og med ett ble det ganske så travelt å være urban bonde. Her kommer en liten oppdatering av årshjulet
Juni juni smilefjes
Nå er sommeren endelig her og alle småplanter og frø er kommet i jorda. Tomat-, chili-, squash- og paprikaplanter vokser seg store og blomstrer på terrassen. Jeg kan nesten høre dem vokse, nå som varmen