Juni juni smilefjes

grønnkålblomster_slider

Nå er sommeren endelig her og alle småplanter og frø er kommet i jorda. Tomat-, chili-, squash- og paprikaplanter vokser seg store og blomstrer på terrassen. Jeg kan nesten høre dem vokse, nå som varmen har kommet for fullt. Det vannes og lukes litt hver dag, men det er bare gøy nå som vi kan se resultater av alt forarbeidet inne og etterhvert høste av det vi dyrker.

Men ikke fortvil om du ikke har rukket å så det du måtte ønske å ha i kjøkkenhagen. Det er fortsatt ikke for sent å så salat, spinat, bønner, gulrøtter, rødbeter og reddiker. Og om du ikke rakk å forkultivere kålplanter som brokkoli, blomkål og grønnkål så kan du kanskje få tak i småplanter fra et hagesenter.

Grønne urter og røde fristelser
I starten av juni blomstret jordbærplantene og nå er de tunge av hvite bær som bare trenger noen få soldager til før de blir modne. Vi ser også at skuldrene på de første reddikene titter opp av jorda, og det er for meg den ultimate sommerfølelsen.

A post shared by Urbant jordbruk (@livskiten) on

IMAG5796Mens vi har ventet på disse fristende røde, har vi gått rundt og knasket på gule blomster fra fjorårets grønnkål. Disse kålblomstene er søte og gode på smak, og passer både på brødskiva og i salaten. Men vi har passet på å ikke spise opp alle,sånn at planten får mulighet til å bære frem frø som vi kan høste og så til neste år.

Gressløken som vi har høstet og spist av i hele juni er også i ferd med å blomstre. Da er det på tide å fornye den ved å klippe den ned. Etter at gressløken har gått i stokk (blomstret) blir løken beskere på smak og stilkene harde. Etter en runde med saksa kommer det nye og friske løkskudd opp og planten varer lenger. Om blomstringen allerede er i gang, kan du godt bruke dem. De vakre blomstene er gode i salater, eller du kan tørke dem. Da smaker de nesten som sprøstekt løk og er både dekorative og gode som garnityr på potetstappe.

Ellers så er det så koselig nå som vi kan henge opp buketter av urter som oregano, timian og mynte til tørk. Dette blir til vinterens tørkede krydderblandinger og smakfull te.

Her kan du lese en tidligere post om tørking av gressløk og andre krydderurter: Sjølberga på krydderurter

Årshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter, dyrketips underveis og når det forventes å få høsting. Denne posten er den sjette i sirkelen. Trykk på bildene i karusellen under for å se flere innlegg fra årshjulet.

Januar
Livskiten starter det nye året med førkultivering av pepperfrukter som chili, jalapeno, habanero og paprika. Hvis du sår allerede nå i januar kan blomstringen komme allerede i april, og sesongen varer gjennom hele
Forkultivering
Februar 2017 glir straks over i mars. I vinduskarmene står andre runde med frøsådd til forkultivering. Nå er det tomater, dill, bukkehornskløver, purreløk, physalis, stangselleri og cantaloupe melon som
Praktiske selvvanningspotter DIY
Mars måned er tid for prikling og omplanting av tomater og pepperplanter.

Jeg tar alltid vare på store og små plastbegere som har inneholdt cherrytomater, gulrøtter, blåbær eller druer.
Aprilsyssel : jordskokkhøsting og såing av squashfrø
April er ikke den travleste måneden for oss som har kjøkkenhage. Men det er småplanter som må prikles, pepperplanter som skal toppes, og enda mange flere frø som skal
Ompotting og direktesådd ute
Frøplantene ble til småplanter og småplantene vokste ut av pottene sine. Plutselig kom våren og med ett ble det ganske så travelt å være urban bonde. Her kommer en liten oppdatering av årshjulet
Juni juni smilefjes
Nå er sommeren endelig her og alle småplanter og frø er kommet i jorda. Tomat-, chili-, squash- og paprikaplanter vokser seg store og blomstrer på terrassen. Jeg kan nesten høre dem vokse, nå som varmen