Jordbær- og agurktid

slider_gardin

Jordbær med fløte, ferske squash på grillen, sukkererter og masse blomstrende planter gir håp for resten av sesongen. Juli er tid for rødmende tomater, og små chili som vokser i rekordfart. Her blomstrer også physalis og bønner, så vi har masse å glede oss til fremover. Nå skal vi bare nyte det vi dyrker selv. Det er sol, ferie og tid for agurknytt.


Nye sommergardiner
Vi som ikke har drivhus er noe begrenset når det kommer til varmetrengende planter. Selv har jeg prøvd i flere sesonger å dyrke frilandsagurker, uten særlig hell. Dette er sorter som er avlet frem for å tåle mer vær og vind enn drivhusagurkene. Men plantene har mistrivdes på taket, hvor de tydelig har blitt stresset av å stå ubeskyttet i ruskevær. Jeg tok ikke sjansen på å mislykkes igjen, så i år har vi satset alt på én plante. Den er av typen «Persika» og har fått hedersplass innenfor vinduskarmen sammen med en cantoaloupemelonplante som også søkte ly for vinden.

IMAG6611

Jeg satte plantene i store potter på hver sin side av vinduet, og så hang jeg opp hyssing fra taket med stein som lodd i endene, sånn at plantene fikk noe å klatre opp etter. Deretter har jeg hjulpet dem til å slynge seg rundt en gardinstang. Til slutt hang jeg opp ei lyslenke med papirlykter, som lyser opp de grønne bladene når mørket faller på utenfor. Riktig så fint og koselig ble det, med nye grønne sommergardiner!

Som dere ser på bildet under, så fikk agurken litt drahjelp fra kongeparet på veien opp. Og det ser jammen ut som at jeg skal lykkes denne gangen! Med frilandsagurk i stua.

IMAG6403Stell av agurker

DSC_0227I dag tok jeg saksa fatt og gikk over både melon- og agurkplanten. Disse plantene har i likhet med jordbærplanter, lett for å rammes av gråskimmel. Dette er en muggsopp som sprer seg fra vissent plantemateriale. For å unngå dette bør du fjerne alle visne blader fra plantene. Nå valgte jeg også å knipe noen av sideskuddene og kutte toppen på plantene, siden de har vokst seg helt opp til taket. Nå vil plantene heller bruke kreftene sine på å få frem modne agurker (og forhåpentligvis en melon) i stedenfor å vokse mer i høyden. Jeg oppdaget mange små agurker som er på vei, men ingen meloner var å se enda. Hvis det kommer veldig mange agurkemner samtidig bør man knipe av noen av dem, sånn at planten skal greie å bære frem de andre.

Ellers så trenger disse plantene mye vann og godt med næring. Utendørs gir jeg plantene våre helgjødsel. Det er naturgjødsel i pelletsform som lukter slik naturgjødsel skal. -Ganske stramt altså, så agurk- og melonplantene i stua får heller en flytende plantenæring i vannet ca. en gang i uka.

Det fine med agurker som vokser i potter er at man kan vanne dem unnenifra. Disse plantene er sårbare for rothalsråte hvis de blir stående i for mye vann over rota. Nå som vi snart skal reise på ferie, har jeg satt store vaskefat under pottene, som ekstra vannreservoar.

IMAG6565-ANIMATION

Dillblomstene står allerede klare i urtekassa på balkongen, så nå håper jeg at det henger en rekke med modne agurker fra gardinstanga når jeg kommer hjem fra ferie.

Her kan du lese et innlegg fra i fjor om sylting av musemeloner som er en annen type agurk som viser seg å trives bedre på taket. Sylting av jungelagurker med korianderblomst


Årshjulet
Jeg har blitt oppfordret til å lage et årshjul på bloggen med tips om når man skal starte med ulike såprosjekter, dyrketips underveis og når det forventes å få høsting. Denne posten er det sjuende innlegget i sirkelen. (et for hver måned) Trykk på bildene i karusellen under for å se flere innlegg fra årshjulet.

Januar
Livskiten starter det nye året med førkultivering av pepperfrukter som chili, jalapeno, habanero og paprika. Hvis du sår allerede nå i januar kan blomstringen komme allerede i april, og sesongen varer gjennom hele
Forkultivering
Februar 2017 glir straks over i mars. I vinduskarmene står andre runde med frøsådd til forkultivering. Nå er det tomater, dill, bukkehornskløver, purreløk, physalis, stangselleri og cantaloupe melon som
Praktiske selvvanningspotter DIY
Mars måned er tid for prikling og omplanting av tomater og pepperplanter.

Jeg tar alltid vare på store og små plastbegere som har inneholdt cherrytomater, gulrøtter, blåbær eller druer.
Aprilsyssel : jordskokkhøsting og såing av squashfrø
April er ikke den travleste måneden for oss som har kjøkkenhage. Men det er småplanter som må prikles, pepperplanter som skal toppes, og enda mange flere frø som skal
Ompotting og direktesådd ute
Frøplantene ble til småplanter og småplantene vokste ut av pottene sine. Plutselig kom våren og med ett ble det ganske så travelt å være urban bonde. Her kommer en liten oppdatering av årshjulet
Juni juni smilefjes
Nå er sommeren endelig her og alle småplanter og frø er kommet i jorda. Tomat-, chili-, squash- og paprikaplanter vokser seg store og blomstrer på terrassen. Jeg kan nesten høre dem vokse, nå som varmen