Sexy blomstermat

squashblomst_slider

De fleste planter og dyr trenger å møte noen av det motsatte kjønn for å kunne formere seg. Men det finnes også planter som hopper galant over datingen når slekten skal føres videre. Dette gjelder blandt annet squashplantene.

Fødte samboere
Hver enkelt squashplante utvikler både hann- og hunnkjønnede blomster. Det som skal til for at hunnblomsten befruktes er at det kommer en bie med pollen fra en av hannblomstene. Dette kalles «sambu» på fagspråket, som er en fellesbetegnelse på planter som er i stand til å befrukte seg selv ved hjelp av kjønnet formering med to ulike blomster. Andre sambu-planter er agurk-, melon- og gresskarplanter.
Det motsatte av sambu kalles særbu. Dette er arter der det finnes egne hann- og hunnplanter, og som derfor trenger en date for å kunne formere seg.

Hunnblomstens pollenbærer ser ut som en rosett formet som ostepop, mens den hos hannblomsten er enklere formet og minner mer om hodet på en fyrstikk. -Ikke så ulikt forplantningsorganene hos oss mennesker.

Spiselige blomster
Et av privilegiene med å dyrke selv er at man får tilgang på sjeldne delikatesser. Mens vi nå venter på å kunne spise squash, er det bare å forsyne seg av blomstene. Disse kan grilles som de er med bare litt krydder og olje eller man kan fylle dem med det man måtte ønske, før de paneres og grilles eller slenges i frityrgryta. Det smaker godt med litt strimlet skinke, urter og fetakrem inni, og hvis det fortsatt kommer blomster sent på høsten, kan man fylle dem med skogsopp. Det er kjempegodt!
Jeg pleier å plukke hannblomstene på dagen når de er helt åpne. Så fjerner jeg pollenbæreren og skylder blomstene lett i kaldt vann før de tørkes på papir.

IMAG1052Hvordan se forskjell på hunn- og hannblomster
Det er først og fremst hannblomstene som spises, siden vi ønsker at hunnblomstene skal bære frem frukt.
Når du studerer squashblomstene nærmere ser du tydelig forskjell på dem. Hunnblomstens pollenbærer ser ut som en rosett formet som ostepop, mens den hos hannblomsten er enklere formet og minner om hodet på en fyrstikk. -Ikke ulikt forplantningsorganene hos oss mennesker. Dessuten vil du fort se at hunnblomsten også har et fruktemne innerst ved stilken, som blir mer synlig etter at den er befruktet. Da svulmer den opp ved roten av blomsterhodet, og snart vokser det frem en squash. Det gjelder å høste disse før de blir altfor store. Da smaker de best, og planten vil produsere mere frukt i løpet av sesongen.

IMAG4897Tempura
Jeg reiser til Kyoto og Tokyo en gang i året i forbindelse med jobb, og finner masse matinspirasjon fra Japan. Nå som de første squashblomstene har kommet, skal jeg endelig få prøve å lage tempura av dem på japansk vis, servert med dip laget av risvin. Jeg lover å følge opp med bilder og oppskrift.
I år har vi tre typer squash i hagen. En hvit muslingsquash og en gul og en grønn type sommersquash. Disse typene kalles også zuccini.

Jeg har satt plantene rett ved siden av hverandre i håp om å få krysspollinering. Ved å krysse disse tre squashsortene håper jeg å få noen morsomme planter til neste år, som muligens bærer frem frukt med flere farger, eller kanskje få gule og grønne muslingsquash? Apropos krysspollinering så er det en myte at man får beske frukter og problemer med store frø i agurkene hvis de vokser for nært squash og gresskarplanter. Hunnblomstene kan bare befruktes ved hjelp av pollen fra hannblomster fra samme art. Så da vil evt. krysspollinering kun gi problemer ved neste generasjon. Siden jeg skal ta vare på frøene fra disse, holder jeg dem langt unna melon- og agurkplantene.Det blir et morsomt eksperiment.