Årshjul

En sirkulær plantehåndbok
Slideren over her fungerer som et årshjul. Her kan du etterhvert velge artikler etter måned som ligger kronologisk etter dato. Jeg deler mine erfaringer her sånn at andre kan dra nytte av dem. Kanskje du lurer på når de ulike frøene skal i jorda, når du bør starte med førkultivering? Eller når det er lurt å beskjære eller ta stiklinger?

Bruk skjønn
Vær oppmerksom på at tidspunktene for når du kan så og høste urter og grønnsaksplanter avhenger av hvor i landet du holder til. Lys- varme- og værforhold varierer ikke bare fra landsdel til landsdel. Det kan også være store variasjoner innenfor din egen hage/balkong. Så det gjelder å finne riktig vokseplass for riktig plante. Dette avhenger av hvor herdige de er, og hvordan forholdene legges til rette på vokseplassen ved hjelp av skjerming eller samplanting som kan støtte eller beskytte plantene mot sterk sol, vær og vind.

Hageselskapet sine nettsider kan du lese mer om landets klimasoner.

Takterassen vår ligger på toppen av femteetasje i en bygning midt i Oslo. Oppå et tak som dette, uten levegger må man tenke herdighetssone 4-5 selv om Oslo forøvrig ligger i sone 3. Det er bare et bed helt innerst ved murveggen her, at planter merket herdighetssone 3 faktisk kan trives.