jonas_fisker slider

Hva er livskiten

En blogg om det å leve av, med og for naturen i Oslo. Her deler jeg våre erfaringer om det å bruke marka og dyrke vår egen mat. Dette skjer i hovedsak på en stor takterasse midt i byen, og på turer i Nordmarka. Med mål om å bli litt mer sjølberga gjennom å dyrke, sanke, fiske, jakte, konservere og tilberede det vi høster.

Ørret ørfiske 2 høykantMotivasjon
I Norge kaster hver av oss 46 kg mat i året og mye av det som kastes er fortsatt spiselig. Mange tror at det er butikkene som er værstingene, men i følge Framtiden i våre hender, er det vi forbrukerne som står for 2/3 av alt matavfallet. (Les mer om dette her: Framtiden.no)

Det som kastes er stort sett matvarer som allerede har satt dype økologiske fotavtrykk under produksjon, frakt og distribusjon før det havner hos oss.I tillegg blir maten vår dyrket med kunstgjødsel, og frukt og grønnsaker sprøytes med gift for å bekjempe ugress, skadedyr og soppangrep.
Hvor blir det av fornuften når de med makta oppfordrer til et hodeløst forbruksmønster uten bruk av næringsvett? Og hvordan kan vi bare være passive og se på at jorda blir ødelagt på grunn av en matprodukjon som ikke er bærekraftig overhode, og attpåtil bidra til at så mye havner i søpla?

IMAG0766

Hvorfor skal man blogge da?
Dette Livskiten prosjektet er i første omgang et personlig prosjekt om å bli mer bevisst på de valgene vi gjør i vår lille husholdning som består av meg og kjæresten. Målet vårt er å bli mer sjølberga ved å spise sesongbasert mat, spise mer grønnt og mindre kjøtt, og velge mer økologisk og kortreist. Alt dette forutsetter også at det kan gjennomføres på en økonomisk bærekraftig måte. Det er dyrt å drive hagebruk så vi prøver å lage ting selv og dyrke ting som vi vet at vi kommer til å spise. Dessuten syns vi at det vi kjøper av økologisk og rettferdig mat må holdes innen rimelighetens grenser når det kommer til pris.

Livskitenbloggen gjør prosjektet mer forpliktende og fungerer som motivasjon for oss, sånn at vi bidrar til at både vi og jorda vår kan leve sunnere. Forhåpentligvis vil også bloggingen være til inspirasjon og hjelp for andre som vil leve mere bærekraftig. Det er aldri for sent å snu, veit du!